Skip to content

Vi kommer i fred, Homo ARpiens!

2 mins read

Verden er i ferd med å endre seg på en langt mer drastisk måte enn den gjorde under den industrielle revolusjonen eller den nåværende digitale revolusjonen. Folk vil få tilgang til superkrefter, høyere IQ enn noen og smelte sammen i et underlig digitalt rike der alt er mulig. Dette er rått! Samtidig kan vi miste alt privatliv vi har igjen, og våre liv kan mer eller mindre eies av store, onde selskaper. Denne tanken er skremmende!

Jeg snakker om den kommende AR-revolusjonen. AR (augmented reality) innebærer en utvidelse av din opplevelse av verden ved å legge til digitale aspekter. Med AR blir det vanskelig å skille de fiktive fra virkelige, fysiske ting. Alt fra svevende CV-er over hodet til mennesker til vennlige digitale AR-assistent-avatarer som sitter i fysiske stoler foran deg. 

Teknologisk vil dette kreve massiv datainfrastruktur og litt avansert koding. Vi er imidlertid nærmere enn du kanskje tror for at et digitalt romskip kan lande på toppen av ditt fysiske hus, kaste digitale skygger og vrimler opp litt fotorealistisk AR-takstøv. Achoo! Romskipets digitale lyd vil også være en del av det lydbildet du selv oppfatter. Det kan være lurt å ta av seg AR-brillene et øyeblikk bare for å være sikker på at du ikke kommer til å bli bortført og undersøkt snart.

En vegg til besvær?

Så hvis du kan legge til eller fjerne noe fra det du ser, hvor kommer superkreftene inn? Siden det vil være en digital tvilling av denne fysiske verdenen og sanntidskameraer overalt, kan du ganske enkelt bestemme om du vil se den virtuelle eller den fysiske versjonen av det du ser på. Hvis det eksempelvis er en vegg du ikke liker, kan du bestemme deg for å fjerne veggen og se gjennom den. 

De visuelle dataene kommer fra overvåkningskameraer, andre AR-enheter, telefoner (hvis de fortsatt eksisterer), bilkameraer og lignende. AR-brillene dine vil konstruere en visning uten den irriterende veggen ved hjelp av denne dataen. Du vil se de faktiske menneskene som befinner seg på den andre siden, som driver med sitt. «Hei, det er John, jeg sender ham en AR-melding!», kan du si til deg selv. Plutselig vil en digital fugl lande på Johns skulder og legge igjen en AR-lort med en beskjed som ser ut til å bety: «Hei, din dust!» (Du og denne oppdiktede John liker å være i det spøkefulle hjørnet.) Eller dersom du ønsker det, kan du beholde veggen, men bestemme at det vil hjelpe deg med angsten din hvis rommet dekoreres i Gucci-stil og alle de andre menneskene i rommet var nakne. Simuleringen vil trolig være veldig nøyaktig – og definitivt fotorealistisk. Det kan riktig nok føre til at noen hever øyenbrynet hvis du bestemmer deg for å dele denne «virkeligheten» din med de du er sammen med!

Hvis du vil slå enda hardere på stortromma, kan du flytte synsfeltet ditt uten å bevege deg fysisk. Du kan få en ut av kroppen-opplevelse, fly gjennom veggene i bygningen du befinner deg fysisk i og sjekke hvordan været er fra toppen av bygget. Igjen vil AR-utstyret konstruere en fotorealistisk fremstilling av reisen din til taket og naturen som om du faktisk var på toppen av bygningen. Eller hvorfor ikke gå lenger og bruke satellittbilder for å gå enda høyere:

«Jeg ser ut til å ha endt opp et sted over Antarktis! Når jeg tenker på det, så kunne jeg like gjerne ha skrevet denne rapporten fra verdensrommet! Kanskje jeg får noen av disse romvesenene til å hjelpe?» 

Mens du mingler med utenomjordiske vesener, kan det være et rødt «ikke forstyrr»-skilt over hodet ditt, som er synlig for alle som ser deg i rommet. Slik vil alle vite at du er et sted langt borte. Alle kan fortsatt legge igjen en AR-melding til deg; for eksempel en AR-representasjon av dem som flyter vektløst forbi og ber om råd når du er tilgjengelig igjen.

Dette er et glimt inn i den kommende AR-revolusjonen. I den neste delen av denne bloggserien vil jeg diskutere hvordan denne revolusjonen kan endre IQ og annonsering slik vi kjenner den, radikalt.

Forfatteren av denne artikkelen er Chief Creative Officer i Avidly. Han har bakgrunn i startup-verdenen og foreleser om kreativitet, jerver, kjærlighet og fremtiden. E-post: jufo.peltomaa@avidlyagency.com – hvis du tør!